+36-30-6350024
emeseasztro@gmail.com
Blog

Tarot a coachingban

Ahány coach, annyi coaching eszköz. Többen coaching kártyát alkalmaznak eszközként, én tarot kártyát, mert gyönyörű, kifejező képeivel segít egy érzést jobban megfogalmazni, egy hangulatot jobban megvilágítani, és nagy szerepe van a képeknek abban is, hogy oldják a feszültséget. A kliensek többféle kártyapakliból választhatnak, találhatsz nálam bohókás az egészen komoly paklit is. Tapasztalatom szerint 10 emberből 8 nem hisz benne, de kíváncsi rá.  Ha előveszem egy társaságban a kártyapaklit, 100% biztosra veszem, hogy valaki megkér, dobjunk neki kártyát egy kérdésre. És mindig meglepődnek, milyen pontosan mutat rá a kártya a helyzetükre. Nincs ebben semmi varázslat, ilyenkor az intuíció kezd el működni. A képek összekötik a tudatos ént a tudattalannal, és amikor a kártyákról beszélünk, saját érzéseinkről és a helyzetünkről beszélünk.

Az egyik ismerősöm azért akart kártyát vetni, hogy jobban megértse, miért történik vele az, ami történik. Ilyenkor miután meghatároztuk a problémát, továbbmegyünk, és boncolgatjuk az akadályokat, keressük a megoldásokat, ami a kérdező személyes megoldása. Semmi békanyál és kígyóháj, homályos mondatok... ez egyszerű önismeret-fejlesztés! 

A probléma, amivel már régebben leültünk beszélgetni az volt, hogy úgy érzi, kezdi elveszteni a kontrollt az életében, és nem érzi jól magát a bőrében. Az első kártya a helyzet maga, a második az akadály, a harmadik a megoldás. A párbeszédet rövidítve írom, de ez a lényeget nem érinti.

HELYZET: Megkérdeztem tőle, mit lát az első kártyán, ami leírja a problémáját. Ő egy olyan nőt látott rajta, aki védekezni kényszerül, mert arra számít, hogy megtámadják. Továbbmentünk: - Látsz a képen ellenséget? - Nem. - Ki lehet az ellenség? - Senki. Nincs ellenség. A nő magával harcol. Én is magammal harcolok.

AKADÁLY: - Mi lehet a háttérben, ami megakadályozza, hogy jobban érezd magad? Mit látsz a kártyán? - Egy olyan nőt, aki nagy terhet cipel, és nem segít neki senki. - Mit tehetne ez a nő, hogy könnyebb legyen neki? - Letehetné a botokat, szólhatna valakinek a környezetében, hogy segítsenek cipelni. - Van olyasmi az életedben, ami ilyen nehéz neked, és egyedül birkózol meg vele? - Igen, a helyzet miatt magam vásárolok édesanyámnak munka után, de sajnos a város másik végében lakik, és az utazással sok idő megy el. Mikor hazaérek, az otthoni munka vár. Estére hulla vagyok.

MEGOLDÁS: - Mit látsz ezen a képen, ami segítene a megoldásban? - Egy férfit, aki határozottan irányítja az életét. Kiválasztotta a segítőit, és biztosan tartja a kezében a gyeplőt. - Mi segíthetne neked, hogy Te is ilyen biztosan irányítsd az életedet? - Talán kérhetnék segítséget a bevásárlásban. A fiam azon a vonalon jár iskolába, ahol a nagymamája lakik. Megkérhetném, hogy néha vásároljon ő be, és ugorjon be a nagymamájához. Így ők is többet találkozhatnának, és nekem is több időm maradna magamra. Arra is megkérhetném, hogy többet segítsen otthon, így este jutna arra időnk, hogy leüljünk tanulni. - Mire van ahhoz szükséged, hogy ezt megbeszéld vele? - Elhatározásra. Ma este meg is beszélem vele!

És így történt. A fia szívesen segített neki, nem is került nagy áldozatba, hiszen az iskola nem volt messze a nagyitól. A nagyi nagyon örült, hogy így legalább láthatja az unokáját, anyuka meg nyert egy kis szabadidőt. 

A fenti példa egyben egy jó coaching példa is. A coach semmit nem eröltet, nem magyaráz, a coachee magától jön rá a megoldásra. A lényeg a kérdés. És persze egy csodálatos tarot pakli!