+36-30-6350024
emeseasztro@gmail.com
Blog

Asztrológiai elemzés - Steve Jobs

Milliárdos hippi, a prezentáció mestere... Sok névvel illették már, de kétségtelen, hogy kivételes zseni volt, aki bámulatos látnoki képességével jóval megelőzte korát.

Steve Jobs San Francisco-ban született 1955. február 24-én 19:15 órakor. Édesanyja katolikus német bevándorlók gyermeke, de távolkeleti gyökerei is voltak: édesapja gazdag szír muzulmán sarj volt. Mindketten diákok voltak, ezért nem tudták vállalni a nevelését. Szülői nyomás hatására az édesanyja az örökbefogadás mellett döntött azzal a kikötéssel, hogy az örökbefogadók diplomások legyenek. Nos, ez nem így történt, Paul és Clara Jobs-nak nem volt diplomája.

Steve nagyon jól tanult, bár beilleszkedési zavarai voltak, nehezen kezelhető gyereknek ismerték meg. Már középiskolában elektronikával foglalkozott. Egy iskolai látogatás során jutott el a HP kutatóközpontjába, és elsőévesen már jelentkezett nyári munkára. Itt ismerkedett meg későbbi barátjával, Steve Wozniakkal.

Középiskola után egy évig járt egyetemre, de abbahagyta a karrierje miatt. Wozniak első saját tervezésű számítógépével, az Apple I-gyel alapították meg az Apple Computers-t. Egy évvel később továbbfejlesztették a gépet, ami immár kisebb és gyorsabb volt az előzőnél, Apple II-ként értékesítették. Ez volt az első számítógép, aminek műanyag háza volt és színes grafikája. 1980-ban léptek vele a tőzsdére, itt egy nap alatt Jobs egymaga 200 milliós vagyonra tett szert. 1984-ben alkották meg a Macintosh-t, aminek már volt egere, és grafikus felhasználói felülete. A bemutató reklám a hírhedt „1984” reklám volt, durva támadást jelentett az IBM-mel szemben. A siker mögött egy egyre keményebb karakter fejlődött, Jobs zsarnoki személyisége megosztotta a céget, sokan féltek tőle, és az agresszív reklámkampányok miatt szembekerült a részvényeseivel is. Az eladások is visszaestek, majd 1985-ben egy puccs következtében lemondott, és öt másik társával megalapították a NEXT-et. Forradalmi fejlesztésekkel foglalkoztak, de a megalkotott NEXT gép drágasága miatt alig fogyott. Mindeközben az Apple csődközeli állapotba került nélküle, így visszahívják Jobs-t az ügyvezetői székbe. A NEXT fejlesztéseit integrálták az Apple gépekbe, és ismét megindul az üzlet. Visszatérte után azonnal tisztogatásba kezdett, teljesen átszervezte a céget. Még jobban féltek tőle. A következő években megjelent az iMAC, iBook, iPod, majd 2007-ben betört a mobiltelefonok világába is az első iPhone-nal. 2010-ben rukkolt elő az iPad-del, majd következő év augusztusában egészségi állapotára hivatkozva lemondott. Ekkor már évek óta küzdött a hasnyálmirigyrákkal, ami végül 2011-ben legyőzte.

Jobsnak négy gyermeke van: egy lánya a 70-es évekből a barátnőjével, akit sokáig nem ismert el, majd három gyermeke feleségével, Laurene-nel, akit 1991-ben vett el.

És most nézzük meg, mindebből mi látható a képletében! Minden!

 

 

Kezdjük a jegyekkel és bolygókkal.

Jobs képletében az aszcendens Szűzben található. Megjelenésére híresen jellemző volt a minimalizmus: teniszcipő, farmer, fekete garbó. Azt vallotta, hogy nem az öltözködésévvel, hanem a zsenijével akarja elkápráztatni az embereket. Nemcsak ebben, hanem a táplálkozásában is megjelenik a Szűz jelleg: nagyon figyelt az étrendjére, gyakorlatilag vegetáriánus volt, de halat azért evett. Kritikus volt nemcsak magával, hanem munkatársaival szemben is. Mániákus hibakeresésének nagy része volt abban, hogy sokak ellenségévé vált. Másokat megőrjített a magas elvárásaival, de magát sem kímélte. Mindennek hibátlannak kellett lennie, és jajj volt annak, aki nem tudta vele a tempót tartani! Az aszcendenshez a Vénusztól érkezik egy trigon, ami magyarázat hihetetlen szuggesztív és meggyőző erejére, illetve arra, miért volt fontos neki az, hogy termékei tetszetősek legyenek.

A Napja Halakban áll. Karizmatikus egyéniség volt, akit tömegek követtek. A hippi mozgalom gyermeke, aki füvezett, LSD-zett, mezítláb járt. Víziói voltak, megálmodta a jövő termékét, és hitt abban, hogy a számítógépek könnyebbé tehetik az emberek életét. Érdeklődött a keleti filozófiák iránt, 1975 -ben 7 hónapra Indiába utazott, ahol megismerkedett a Zen buddhizmussal. Egy kolostorhoz is csatlakozott szerzetesként, feleségével guruja adta össze.

A Merkúr Vízöntőben található, hol máshol? A jövő technológiájval foglalkozott, megváltoztatta a számítógéphez való hozzáállásunkat. Híres mondata: „Az emberek gyakran nem tudják, hogy mit akarnak, amíg meg nem mutatod nekik.” A Merkúr a születési uralkodója is (Szűz jegyű aszcendens bolygója), és a Vízöntőben kiemelkedő szónoki képességeket és jó kereskedelmi érzéket is jelöl. Szánjunk erre egy pár mondatot. Prezentációs képessége híres volt, több tanulmány is foglalkozik vele. Több egyszerű, de nagyon hatásos technikát ötvözött. Bemutatói során végig tartotta a jelenlévőkkel a szemkontaktust. Sokat kellett gyakorolnia, hogy ne kelljen a háta mögé néznie, és mindig tudja, mi áll a következő vizuális dián. Kézmozdulatokkal hangsúlyozta a mondanivalóját, és eltérő tónusban beszélt, hogy fenntartsa az érdeklődést. Nem rohant a mondanivalójával, sokszor meg-megállt, hogy a közönségnek legyen ideje megérteni. Tökéletességre törekedett az előadások során is, és bár maga az előadás egyemberes show volt, a háttérben egy nagyobb csapat ment idegileg teljesen tönkre abba, hogy a bemutatón minden úgy sikerüljön, ahogy Jobs megálmodta.

A Vénusz Bakban található, ami nagyon kedvezőtlen, rossz esetben sivár érzelmi életet jelent, ráadásul szembenállásban a Rák jegyében álló Jupiterrel. Nem tudta kifejezni az érzelmeit, és így a családi harmóniát sem tudta megvalósítani. Érdekes adalék még, hogy ha a Vénuszt, mint a pénz megjelenítőjét, és a Jupitert, mint a nagyvonalúságot nézzük, a szembenállás egy másik témára is tökéletes: Jobs sosem adakozott. Amikor másodszor is az Apple élére került, beszüntette a cég filantropikus tevékenységeit. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a felesége jócskán bepótolta ezt a hiányt, ő több millió dollárt költ alapítványokra.

De ennyi hűvös jegy után mi biztosította számára mégis azt a forrófejűséget, ami annyira jellemezte a személyiségét? A Kos jegyében álló Hold és a jegy végén elhelyezkedő Mars! Kreativitás, dührohamok, erős vezetői képességek, ez mind Kos analógia. A Mars szembenáll a Mérleg Neptunusszal, ami mindennek a hajtóerejét biztosította: a magas eszmék.

Szaturnusza Skorpióban található, emiatt az a hihetetlen kitartás, ami miatt többször felállt a bukásból.

A betegségére egész sok állás utal, először is az Uránusz (lázadás)/Jupiter(kiterjedés) együttállás kvadrátban a Marssal (elfojtott agresszió), és másik oldalról a Neptunusszal (megfoghatatlanság), szembenállásban a Vénusszal (érzelmek hiánya).

És most nézzük meg a képletet a házak, azaz életterületek mentén is.

A Nap a 6. házban áll, a Munka házában, persze, hiszen tudjuk, hogy munkamániás volt.

A Merkúr, mint az Ikrek uralkodója, az 5. házban a Vállalkozások területét kapcsolja össze az Ikrekben kezdődő X. házzal, ami a Karrier jelölője. Ehhez a témához kapcsolódik még az Uránusz tág együttállásban a Jupiterrel ugyancsak a X. házban. A Jupiter biztosítja a sikert az újítások számára. Azonban a Vénusz szembenáll ezzel a Jupiterrel, így a siker nem egyértelmű, nem stabil. Természetesen ez többszöri bukásban jelent meg a karrier során. Visszatérve az Ikrekre a X. házban: ha az Ikrek jegy analógiáit alacsony szinten éljük, az szélhámosságra hajlamosíthat. Nem állt Jobs-tól messsze a csalás sem: bevallotta, hogy ellopta a Xerox Parc felhasználói felületének és az egérnek az ötletét, bár állítása szerint csak az alapgondolatot fejlesztette tovább. 

A Neptunusz a 2. házban arra utal, hogy a pénzt a fantáziájával kereste azáltal, hogy tömegeket szolgált ki.

A Szaturnusz a 3. házban áll, és itt a tanulás korlátozását is jelentheti: tudjuk, hogy az egyetem abbahagyása után sosem szerzett diplomát. Mindent, amit elért, a saját tehetségéből érte el. A sikerre az is garancia volt, hogy a Szaturnuszhoz kedvező trigon vetődik a Karrier házában álló Jupitertől, és a IV. házban álló Bak Vénusztól. 

Mi lett volna a feladata? A feladatot ezúttal is a Felszálló csomópont mutatja, ami nála Bakban áll a IV. házban. Ez az állás a család témáját világítja meg. Tudjuk, hogy ez a terület problémás volt Jobs esetében, hiszen az igazi családja nem vállalta fel, sőt az első örökbefogadó pár is visszautasította, így kötött ki Jobs-éknál. Bár felnőttkorában felkereste édesanyját, az apjával soha nem lépett kapcsolatba. A feladata az lett volna, hogy megbocsásson a szüleinek és megtanulja kimutatni az érzelmeit. Ez nem történt meg, első kapcsolatából született lányát ő is elhagyta, és bár 12 évesen mégis magához vette, a kapcsolatuk feszültséggel teli maradt. Nem tudott a saját gyerekeivel sem mit kezdeni. Nem foglakozott velük, nem támogatta őket. Bár ő hozta létre a Pixar Studios-t és nevéhez kötődik a Toy Story és a Némó nyomában, ez nem pótolja a meséket, amiket sosem tudott megadni a gyerekeinek. 

Élete tele van ellentmondásokkal, de üzleti sikerei elvitathatalanok. Egy korszakalkotó vállalatot hozott létre és kialakította a XX. század legnagyobb személyes brand-jét. Nyugodjon békében!