+36-30-6350024
emeseasztro@gmail.com
Blog

Asztrológia elemzés - Nikola Tesla

"Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki." Szent-Györgyi Albert

Tündi barátnőmtől kaptam azt az ötletet, hogy írjak már valakiről, akinek valamilyen "kattanása" volt. De olyan jelentős, a szó jó értelmében persze. Én a legnagyobb tisztelettel és csodálattal Nikola Teslát választottam. Gyakran alkalmazzuk a zseni jelzőt olyan tehetséges emberek esetében, akik kiemelkedőt alkotnak valamilyen területen. De milyen jelzőt használjunk Tesla esetében, akinek a tehetsége szinte földönkívüli volt? Ki volt Nikola Tesla?

Tesláról még az is hallott már, aki nem jártas a tudományos életben. Elég Elon Musk elektromos autójára gondolni, aminek a névválasztásával Tesla előtt tisztelgett. Tesla élete során közel 150 találmányt jegyeztetett be, ezeknek pedig jó részét valamilyen formában mi is használjuk a mindennapokban. Ilyen a rádió (5 évvel Marconi szabadalma előtt már bemutatta), a repülők helyből indulásának elve, a távirányító, a vízi erőmű a Niagaránál, a lézer, és nem utolsósorban a váltóáram, aminek feltalálásával egy életen át tartó háborút kezdett Edisonnal, aki az egyenáram mellett kardoskodott. Ezt a nagy csatározást tulajdonképpen a pénz határozta meg. Edison kiváló üzletember volt, aki csak olyan találmányra fókuszált, ami pénzt hoz a házhoz, míg Tesla igazi idealista volt, aki a vezeték nélküli áramot az emberiség szolgálatába akarta állítani, és ingyen áramot biztosítani minden embernek. Képzeljük csak el, mi történt volna, ha sikerült neki! Az áramszolgáltatók, és üzletemberek elvesztették volna fő bevételi forrásukat. Érthető tehát, hogy nagy ellentábora volt, akik mindenáron (akár mocskos eszközökkel is) le akarták járatni, meg akarták semmisíteni. Teslát soha nem érdekelte a pénz, tulajdonképpen minden találmányával mások jártak jól. Bár már életében kiemelkedőt alkotott, az élete végét egy hotelszobában töltötte fejlesztései között egyedül. De ne szaladjunk előre. Lássuk, honnan indult. 

Nikola Tesla Smiljanban (Horvátország) született 1856.07.10-én éjfélkor. Édesapja pap, édesanyja háztartásbeli, öt testvére volt. Már gyerekkorától felfedezett, mérnök akart lenni. Az egyetem elvégzése után Prágába, majd Budapestre került, itt kezdődött a karrierje a Puskás fivéreknél. Ekkor mutatta be első találmányát, a távbeszélő-erősítőt. Később figyelme a mágneses indukciós motor felé fordult, és Edison párizsi cégénél kezdett dolgozni. Innen került Amerikába, hogy közvetlenül Edisonnal dolgozzon. Edison, aki minden kezdőt letesztelt, azt a feladatot bízta rá, hogy javítsa ki generátorai és motorjai hibáját. Ezért a feladatért 50 ezer dollárt ajánlott. Tesla megoldotta a feladatot, és nemcsak a hibákat, de a megoldásokat is prezentálta. Továbbá azt javasolta, hogy az egyenáromot az ő váltóáramjára kellene cserélni gazdasági okokból. Amikor a díja után érdeklődött, Edison kinevette. Tesla hátat fordított neki, kiment az ajtón, és ekkor kezdődött egész életét meghatározó harcuk, az Áramok Csatája.

Teslát végül egy befektető, Westinghouse karolta fel, ő vette meg számtalan szabadalmát. 

Ha ránézünk Tesla képletére, az első, ami azonnal a szemünkbe szökik, az Aszcendensen található Plútó, ami hatalmat, és nem mindennapi képességeket jelöl. Ráadásul ezt a Plútót támogatja a Szaturnusz, hogy kivételes zsenijét kitartó munkával az emberiség szolgálatába állítsa. A váltóáram mellett is azért harcolt, hogy az emberek nagyobb távolságban is ingyen áramot kaphassanak. Neki a munka nem teher volt, hanem öröm. 

Aszcendense a Bikában van. Kinézetre Tesla nagyon jóképű volt, kellemes megjelenésú, mindig sokat adott az öltözködésére. A Napja pont az IC-n áll, ami királyi megjelenést kölcsönzött neki. Igaz, ami igaz, akárhány képet látok róla, minden nagyon elegáns, és választékosan öltözködött. Büszke volt, nem tűrte az igazságtalanságot sem: amikor nem kapta meg Edisontól az 50 ezer dollárt, amit megígért neki, egyszerűen otthagyta az egész céget.

Radixából az is rögtön látszik, melyik 3 terület volt a legfontosabb az életében, ahol a legtöbb égitestje található: 3. ház (tanulmányok), 6. ház (egészség, szolgálat), 12. ház (titkok, elvonulás). 

A Nap a negyedik ház legelején áll kvadrátban a Hold és a Mars által. Nagyon türelmetlen volt, a nap 24 órája is kevés volt neki, annyi megvalósításra váró ötlete volt, idősebb korában ez a türelmetlensége nem tette népszerűvé a kollégái körében, akik nem tudtak vele lépést tartani. Naponta 2 órát aludt, többször előfordult, hogy a fáradtságtól egyszerűen elájult a laboratóriumban. A Naphoz egy segítő trigon is fut a Neptunusztól a 12. házból (elvonulás, titkok) és egy támogató szextil az Uránusztól (I. ház), ami magyarázza kiváló fantáziáját és zsenijét. A Neptunusz saját jegyében, a Halakban áll, és a természetfeletti érzékelést, a látomásait, az Uránusz a villanásszerű ötleteket jelöli. Tesla azt vallotta: az ő agya csak egy membrán, ami felfogja a kozmoszból érkező gondolatokat, amiket ő lerajzol és összerak. Az, hogy az Uránusz az első házában van, még nagyobb jelentősséget tulajdonít neki. Nemcsak a hirtelen ötleteket jelenti, amik olyan nagyon jellemzőek voltak az egész életére, hanem azt is megmagyarázza, miért pont az elekromossággal foglalkozott. Az Uránusz maga az elektromosság bolygója. Gyerekkorában egyszer a macskája simogatása közben észrevette, hogy az állat szőrén furcsa szikrák pattognak. Ekkor született meg az az elhatározása, hogy egész életében az elektromosságot kutassa. Már felnőtt korában állítólag a Duna-parton sétált éppen barátjával, Szigeti Antallal, amikor bevillant neki a váltakozó áramú motor terve, amit ott azonnal le is rajzolt a porba. 

Születési uralkodója a Vénusz (a Bika aszcendens bolygója) a harmadik ház végén áll a Rák jegyében együttállásban a Nappal, és tág együttállásban a Szaturnusszal. Az, hogy a Szaturnusz ilyen közel van a Naphoz (és a 6. házas Hold), okozhatta a kényszerességét. Nem fogott kezet senkivel, naponta 20-szor mosott kezet (abban az időben!), és nem bírta elviselni más hajának az érintését. Bárhová bement, az épületet háromszor kellett megkerülni, étkezés előtt 18 kendőt összehajtani, stb.

Szintén a harmadik házban található a Merkúr, ami a ház elején, még Ikrekben, saját jegyében áll. Tesla a tanulás területén kiemelkedő képességekkel bírt. Már gyerekkorábann kitűnt bámulatos emlékezőtehetségével, hosszú részeket mondott vissza a Bibliából, kiolvasta apja hatalmas könyvtárát, és gyakran idézett az olvasottakból. Négy nyelven (valahol 11-et olvastam) is megtanult. Vizuális képességei is kivételesek voltak, középiskolás korában fizikai kísérleteknél elég volt ránéznie a kikészített eszközökre, és már látta maga előtt a kísérletet, azok a fejében játszódtak le. Az órákon furcsa kérdéseket tett fel, mindig a jelenségek okát kereste. Nem szeretett jegyzetelni, minden a fejében volt. Ezzel később nagy problémát okozott, amikor halála után a hagyatékát rendezték, és próbálták megfejteni egy-egy találmányát. Sok fejlesztése annyira megelőzi a korát, hogy a mai napig nem értik a működéseit.

Holdja, mint már említettem, a 6. házban, az egészség és szolgálat területén található, együttállásban a Marssal és kvadrátban a Nappal. Életéről tudjuk, hogy sokszor volt életveszélyben, és nagy hatással voltak rá súlyos betegségei. Ötévesen elvesztette bátyját egy lovasbalesetben, ekkor sokkot kapott, és befeléforduló, búskomor lett. Látomásokat kezdett látni, gyakran beszélt halott bátyjával. 14 évesen elkapta a kolerát, amibe majdnem belehalt. Az apja a betegágyánál az áldását adta arra, hogy mérnök lehessen, és ő csodával határos módon pár nap múlva meggyógyult. Budapesten dolgozott a Puskás fivéreknél, amikor idegösszeroppanást kapott, és utána hihetetlenül kiélesedtek érzékszervei, Még az éjszakai denevér szárnycsapkodása is zavarta, nem tudott tőle aludni, és sötétben több méterre látott kiválóan, amit a homloka közepén található harmadik szemével magyarázott.

A VII. háza, A Párkapcsolat területe Skorpióban található, ami a szélsőségek jegye. A VII. háza uralkodója, a Mars pedig a 6. házban áll, ezt a két területet köti össze. Párkapcsolata nem volt, minden erejével a munkára, találmányaira koncentrált. 

A Család házában, a IV. ház legelején található a Nap, ami édesapjával való nagyon jó kapcsolatát mutatja. Az ő hatására tanult nyelveket, hogy jobban tudjon érvényesülni, és végül ő volt az, aki bár papnak szánta, látva a hatalmas lelkesedést, mérnöki tanulmányaiban is támogatta Teslát.

Van a képletében egy szépen látható és nagyon jelentős T-kvadrát: a Jupiter a 12. házban (idealizmus) és a Hold a 6. házban (szolgálat, egészségi állapot hullámzása) szembenállásban vannak, és mindketten kvadráttal kapcsolódnak a Vénuszhoz a 3. házban (intellektuális érdeklődés, racionális gondokodás). És tényleg mindenből, amit idáig leírtam, látszik, hogy ő a kivételes gondolkodását felhasználva hangolta össze a két szembenálló területet.

Bár életében nem kapott megbecsülést, az utókor végtelenül hálás lehet neki. Wifi nélkül ezt a cikket sem sikerült volna róla megírnom, hiszen -mily meglepő!- ő kezdett el először dolgozni azon is, hogy bármilyen jel, üzenet vezeték nélkül kerüljön továbbításra... Kivételes GÉNIUSZ volt, tényleg, végig nagybetűvel, és boldog vagyok, ha ezt most Veletek is meg tudtam osztani.