+36-30-6350024
emeseasztro@gmail.com
Blog

Konfliktuskezelési stratégiák

A konfliktusra is van egy jó tarot lapom. Ha ez a lap kerül a látóterünkbe, akkor nem nagy meglepetés, hogy a központi téma a konflikus, és annak kezelése.

Mit tehetsz, ha felerősödnek a konfliktusok? Hogyan kezeld a konfliktust?

  • Ha teheted, vonulj ki. Nem kell, hogy ez meghátrálás legyen. Összegezd, hogy mennyire fontos neked az adott téma. Ha nem, akkor lépj ki a vitából! Ha azonban úgy lépsz ki a konfliktusból, hogy eredetileg fontos téma lett volna számodra, a meghátrálásod növelheti benned a feszültséget és lehetséges, hogy a felső feszítés egy következő alkalommal nagyobb intenzitással és destruktívan tör előre.
  • Ha a konfrontáció az érdekeidet sérti, akkor beszélünk igazi konfliktusról. Ebben az esetben sokat segít, ha a konfliktusban úgy veszel részt, hogy közben figyelembe veszed a másik fél érdekeit is, együttműködő vagy. Ez a győztes stratégia. Ilyenkor egymás iránt bizalommal telve közösen megtaláljátok azt a megoldást, ami a legjobban megfelel mindkettőtöknek.
  • A kompromisszumkötés egy másik lehetséges megoldás, ekkor mindkét fél enged az eredeti elképzeléséből, és közösen megegyeznek a megoldásban.
  • Előfordul, hogy nincs más út, mint egy harmadik személyt bevonni a vitába, aki irányítja a vitát, esetleg döntőbíróként is funkcionál. Ilyenkor fontos, hogy a harmadik személy semleges legyen, és mindketten megbíztok benne.
  • A lényeg minden esetben, hogy a konfliktuskezelés ne forduljon át destruktív magatartásba, amikor egyáltalán nem veszed figyelembe a másik fél érdekeit. Ilyenkor a konfliktus elmérgesedik, és a folyamat végére mindenki vesztesnek érezheti magát.