+36-30-6350024
emeseasztro@gmail.com
Blog

Aktualitás: Mars kvadrát Plútó 2020. október 9-én

„Annak a hatalma a legnagyobb, aki saját maga felett uralkodik.” Seneca

Október 9-én pénteken a Mars kvadrát fényszöget vet a Plútóra. 2020-ban háromszor történik ez meg, de az októberi a legerősebb, mert most a Mars a Kos jegyében (saját jegyében) hátrál. December 23-án lesz a harmadik visszatérés, érdemes lesz majd arra is készülni.

Mit hoz ez a csillagállás nekünk?

A Mars saját akaratunkat szimbolizálja, a Plútó pedig az erőteljes, felforgató energiákat. Ezekben a napokban azt érezhetjük, hogy manipulálnak, provokálnak minket. Könnyen kerülhetünk konfliktusos helyzetbe, amikor elveszítjük önuralmunkat. Tarsuk meg a kontrollt saját magunk felett!

Ha konfliktushelyzetbe kerülünk, a legfontosabb azt tisztázni, hogy vélt, vagy valós-e a konfliktus. Sok esetben tényleg érdekellentét áll fent, ezt megegyezéssel, kompromisszummal lehet megoldani. De igazából sokkal többször abba a hibába esünk, hogy saját feltételezett igazságunk, vagy előítéleteink rabjai vagyunk, és nem vesszük észre, hogy a másik fél véleményének ugyanakkora létjogosultsága van, mint a miénknek. Egyszerűen ő csak máshogy látja a dolgokat, mint mi. Ilyenkor beleragadunk a saját gondolatmenetünkbe, és azt realizáljuk, hogy a másik hülye, és úgy érezzük, támadás áldozatai lettünk. Ha ennek erélyesen hangot is adunk, azzal elmérgesíthetjük a szituációt, és könnyen előfordul, hogy eljutunk egy olyan állapotba, amikor már nem lehet megoldani a dolgot, és a károk helyrehozhatatlanok.

Az önuralomról, illetve annak hiányáról egy régebbi történet jut eszembe. Egy ismerősöm, Zita már több éve volt a cégénél, megbecsült és nagy tapasztalattal bíró tagja volt a csapatának, amikor egy új kolléga, Zsolti érkezett a céghez. Az új kollégát Zita tanította be, igyekezett minden folyamatot elmagyarázni, és mindent megtenni, hogy a kolléga hamar beilleszkedjen. Ketten két külön csapat tagjai lettek, de ugyanabban a pozícióban.

Történt egyszer, hogy Zsolti egy új folyamatot akart volna bevezetni, ami természetesen sok munkával, és változtatással járt volna, de úgy gondolta, hogy az eredmény megkönnyítni majd a csapata munkáját. Zita úgy gondolta, hogy az általa felállított folyamat megfelel, bár vannak benne lépések, amiket tényleg lehetett volna kevesebb munkával végezni. A változtatást azonban nem látta szükségesnek. Zitának abban az időben feszültebb munkahelyi napjai voltak, sok volt a határidős munkája, és azt sem tudta, mihez kapjon elsőnek. Ebben a stresszes időszakban a Zsoltival való érdekellentétet személyes támadásnak fogta fel, hiszen ő mindent megtett, hogy Zsolti jól érezze magát a cégnél, és tessék most milyen hálátlanul viselkedik vele. A probléma elmérgesedett.

Megpróbálták a vitát egy megbeszélés keretében megoldani, de a vita személyeskedésbe ment át. Zsolti Zita orra alá dörgölte, hogy nem elég rugalmas a a folyamatokat illetően, kiemelve, hogy Zita már szinte őskövületnek számít a cégnél, és nem képes a változást fejlődésként értelmezni. Zita pedig letacskózta Zsoltit, szintén a cégnél töltött idejére célozva. A vita átment hatalmi harcba, szó szót követett, és Zita utolsó képe, amint Zsolti fölé emelkedve ordít a teremben, az erek kidagadva a nyakán. Amikor elhallgatott, rémülten vette észre főnökét az ajtóban, aki abban a pillanatban akart belépni, de megtorpant az ajtóban. A döbbenettől szóhoz sem jutott. Zita több éven keresztül felépített képet tett tönkre magáról egy perc alatt. Nemcsak szégyellte magát, de szerette volna az egészet meg nem történtté tenni.

Sokan voltunk már olyan helyzetben, hogy az indulataink eluralkodtak rajtunk, és nem/vagy alig voltunk képesek megállj-t parancsolni nekik.

Mit tehetett volna Zita, hogy elkerülje ezt a szörnyű helyzetet, és megőrizze az önuralmát? És mit tehetünk mi is, hogy megelőzzük ezeket a helyzeteket a saját kapcsolatainkban?

  • Ha Zita odafigyelt volna arra, amit Zsolt képvisel, és meghallgatta volna az érveit, a tapasztalatával segíthette volna, hogy az új folyamatot úgy alakítsák ki, hogy az megfelelő legyen mindenkinek. Megláthatta volna azt is, milyen bizonytalan Zsolti az új munkakörben, és mennyire hajtja a bizonyítási vágy, hogy ő is hasznos csapattag legyen, és elismerjék. Figyelj te is oda a vitapartneredre! Egy vitában nagyon fontos megérteni a partner mozgatórugóit. Az ő szemén keresztül látni a dolgokat egy másik valóságot mutat be. Ha megérted, hogy amit Te látsz, az csak a valóságnak egy része, és a másiknak is lehet igaza, akkor jelentősen csökkented magadban a feszültséget.
  • Ha Zita elsajátította volna a meditáció technikáját, fejleszhette volna a tudatosságát. A meditáció segíti a test ellazulását és növeli a koncentráció képességét. Ebben az éber állapotban megszabadítod a tudatodat a sallangoktól, a gondolkodásodat a feltételezésektől. Úgy látod a dolgokat, ahogy vannak. Zita így hamarabb észlelte volna, hogy Zsolti kezdeményezése nem a személye elleni támadásról, hanem a régi folyamatok javításáról szól. Mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy saját feltételezéseink elragadjanak. Ne hagyd, hogy a képzelt ellentétek szennyezzék be a tudatodat! Kezdj el Te is meditálni!

  • Ha Zita többet sportol, akkor a feszültségét sikerült volna máshogy levezetnie. A sport bizonyítottan segít a feszültségoldásban, és a valamilyen rendszeres testmozgást végzők jobban viselik a stresszhelyzeteket. Rendszeresen mozogj Te is!
  • Ha Zita többet aludt volna, akkor talán nem lett volna már eleve ilyen stesszes helyzetben. A több alvás emeli a szervezet energiaszintját és csökkenti a stresszt, segíti a jobb fókuszálást. Ha kipihentek vagyunk, a problémákat is más szemüvegen át látjuk. Aludj Te is többet!

Elismerem, nem könnyű mindezt megvalósítani, és nem is pár napig tart a fentieket integrálni a mindennapjainkba. Ez egy hosszabb, tudatos folyamat, a nagy energiabefektetés azonban megtérül. A legtöbb, amit tehetsz magadért, hogy harmóniába hozod a tested és a tudatodat. Ehhez azonban magadba kell figyelned, és a változást magadon kezdeni. 

Örömteli megvalósítást kívánok hozzá!