+36-30-6350024
emeseasztro@gmail.com
Blog

Önérvényesítés

Egy ismerősöm azzal keresett meg, hogy nehezére esik kiállnia magáért, mert úgy érzi, hogy a saját érdekei képviselésével megbánt másokat. A coachingban nem az okokat keressük, hanem "itt és most" megoldásokat alkalmazunk. Vele is átbeszéltük a lenti stratégiákat, és mivel az elméletet a gyakorlatban is ki kell próbálni, további gyakorlatokkal mélyítettük el az ismereteket.

Jöjjön most pár gondolat az önérvényesítő kommunikáció alapjairól:

  • Amikor egy probléma megoldásán dolgozunk, fontos, hogy ne csak a verbális kommunikációra figyeljünk, hanem a testbeszédre is. Nonverbális jelekkel is mutasd ki, hogy érdekel a partner véleménye, és elfogadod, hogy az különbözik a tiédtől. Vitába ugyanis nem lehet úgy belemenni, ha lesöpröd a partner véleményét az asztalról, és csak a saját szempontodat ismételgeted. Ebből nemhogy megegyezés nem lesz, de a lehető legmesszebb kerülhetsz a megoldástól. Ugyanakkor ha nem fejezed ki a saját véleményedet, és benyeled a ráderöltetett megoldást, félő, hogy addig táplálod magadban a frusztrációdat és a feszültséget, míg ez előbb vagy utóbb a visszájára fordul, és kontrollálatlanul kirobban, vagy épp ellenkezőleg, csendben megbetegít. Tehát a lényeg a középút.
  • Fejezd ki az érzelmeidet, de meg kell tanulnod tárgyilagosan beszélni róluk. Mondd el, mit gondolsz az adott szituációról, mi az, ami miatt úgy érzed, hogy a helyzet nem megfelelő neked. Ne azt hangsúlyozd, hogy a partner „mindig” így viselkedik, vagy „soha” sem teszi meg azt.. Az általánosságokat nem lehet komolyan venni, törekedj arra, hogy konkrétumokat használj, amikor megfogalmazod a problémádat.
  • Add a partner tudatára, hogy te mit szeretnél, mik az igényeid, és milyen megoldással lennél elégedett. Ezt is tárgyilagosan tedd, figyelve a másik érdekeire és a megegyezésre fókuszálva.

Így leírva egyszerűnek tűnik, de nagyon nehéz mindig objektívnek és tárgyilagosnak maradni.

Kívánom, hogy a fentiek jussanak eszedbe a következő alkalommal, amikor valamilyen problémát kell megbeszélned. Ha nem is tudod felidézni az egyes pontokat, a legfontosabb arra emlékezni, hogy csak úgy kommunikálj, ahogy szeretnéd, hogy veled is kommunikáljanak! Ne azokra a dolgokra koncentrálj, amik különbözőek az álláspontokban, hanem azokra, amik hasonlóvá teszik azokat!